събота, 30 юли 2016 г.

БОУЕН

БОУЕН: най - доброто 

холистично решение 


Техниката БОУЕН е една от силните техники за релаксация в света днес.

Базирана е на теорията, че след като веднъж се постигне релаксация на тялото в дълбочина, то неговата възможност за самобалансиране и възстановяване е активирана.

Техниката БОУЕН е приветствана от класическата, алтернативната и допълващата медицина навсякъде по света като най-добра грижа за здравето.

Терапията БОУЕН е подходяща и полезна за всеки от новородено до възрастен. Хронични и неврологични болести показват подобрение. На практика всички болестни състояния се влияят много добре от БОУЕН.

БОУЕН е уникална техника на нервно-мускулно възстановяване. Тя работи не само чрез нервната система на структурно и мускулно ниво, но също и чрез лимфната система и кръвообращението. Известна е и с ефективността си при вътрешни състояния и съкращаване на времето за възстановяване.

Техниката БОУЕН е напълно нова концепция за работа на тялото, която нито произлиза, нито е подобна на която и да е друга подобна модалност.

Методът не може да се сравнява с другите - при него няма манипулация на ставите и костите както при хиропрактиката.
  • Мускулните напрежения и разтежения се облекчават и се възстановява нормалния лимфен поток, но мускулите не се притискат и мачкат като при масажа.
  • Меридианите показват бързо подобрение, но работата не се базира на тях и не наподобява акупунктура или акупресура. 
  • На практика това е една техника, която пренастройва тялото да се самолекува.
КАК СЕ ПРАВИ?

    Лечението БОУЕН се състои от нежни движения, извършвани с пръстите и палците по мускулите и съединителните тъкани. Тези движения изпращат послания дълбоко в тялото, възстановявайки клетъчната памет за отпуснато и балансирано здравословно състояние.
    Между всяка група движения има прекъсване за няколко минути, за да може тялото да се отпусне и да има време да обработи посланието.
    Резултатите могат да бъдат забележителни даже след първата сесия, тъй като тялото ще продължи да се самолекува и през следващите няколко дни.
   Терапевтичните сесии се правят през седем дни.
   За разлика от много други мануални терапии, техниката БОУЕН не използва силова манипулация. Практикуващия не насилва тялото да прави "каквото му е казано", а му позволява да свърши това, което му е необходимо, за да се възстанови.


КАК РАБОТИ ТЕХНИКАТА БОУЕН?

    Има няколко теории за това как работи БОУЕН. Една от тях навежда на мисълта, че "движението" БОУЕН стимулира проприорецепторите, сетивните влакна в края на периферната нервна система. Това окуражава тялото да се преустрои и да се върне към нормалното си състояние на здраве. Проприорецепторите осигуряват възприемане на положението и движението на тялото в пространството, и са разположени в съединителните тъкани, мускули, сухожилия, ставни връзки и фасция.
    Един от тях, ноцицепторът, играе важна роля за ефективността на лечението БОУЕН. Ноцицепторите са особено чувствителни към вредни, нездравословни влияния, които вредят на телесната тъкан. Те понякога се наричат рецептори на болка, макар че терминът е подвеждащ, тъй като болката се интерпретира на по-високи нива на мозъка. Ноцицепторите се намират в повечето тъкани на тялото, но са особено преобладаващи във фасцията. Фасцията представлява една ципа от фиброзна тъкан, която обвива, обгражда, подкрепя и поддържа мускулите, тъканите и органите на тялото. Тя създава пространство между мускулните групи, отделните мускули и отделните влакна чак до микроскопско ниво, позволявайки оптимално и здравословно движение на течностите към всички мускули и стави.
   Когато тялото получи нараняване, например счупен пръст на крака, ноцицепторите изпращат рефлекторен сигнал със скорост 70 - 120 м/сек по отвеждащите влакна до таламуса, намиращ се в мозъка. Тази информация се обработва от мозъчната кора и се изпраща обратно по различни влакна до травмираното място, за да започне оздравителен процес, чрез контракция на мускулите и предизвикване възпаление на зоната. Ако болката продължава за дълъг период, фасцията остава свита, за да предпази болезнената част, причинявайки дисфункция или ограничаване движението на заобикалящата тъкан. Даже когато костта е заздравяла , ние продължаваме да накуцваме, защото фасцията ограничава движението, оставайки в същото състояние.
    С всяко движение БОУЕН, фасцията се разклаща и съвсем леко се "обезпокоява", но не се отделя насилствено. Когато прилепването на фасцията се разхлаби и съединителната тъкан омекне и се свие, фасцията може да намали напрежението си. Тогава мускулно-скелетните структури могат да увеличат обхвата си на движение и да използват своя пълен потенциал. В допълнение нервите, кръвоносните съдове и лимфните възли, намиращи се в тази освободена тъкан, могат да функционират оптимално. Възстановява се чувствителността и кръвообращението.
    Чрез разтягане на колагеновите фибри и промяна на формата на съединителните тъкани при нискоинтензивните движения БОУЕН, ноцицепторите във фасцията и съединителната тъкан се стимулират да предават безвреден импулс чрез Централната Нервна Система до мозъчната кора и мозъчната кора, разпознавайки тези сигнали, инициира оздравителен процес. Импулсът предава съобщение чрез различните влакна, да спре възпалението и да отпусне мускулните фибри и съединителните тъкани.

ЕДНО АЛТЕРНАТИВНО ОБЯСНЕНИЕ

        Движението БОУЕН активира следните механизми за самолечение:

   1. Стреч - рефлекс - повечето движения се правят или в основата, вкладката, или в изпъкналостта на мускулите, където се намират рецепторите на клетките на Голджи, информиращи нервната система за състоянието на напрежение, удължаване или разтягане на мускуло- сухожилната тъкан. Тези рецептори се стимулират по време на "провокиращата" или "търкалящата" част на движението БОУЕН. В случай на болка /мускулно - спазмена примка/, ние можем да пресечем този порочен кръг чрез промяна на стимула, получаван от нервната система.

    2. Ставни проприорецептори - всички движение се правят около ставата , директно въздействат на ставата, капсулата и ставните връзки, които са богати и на проприорецептори. Тук отново стимулът се възприема от нервната система, подканвайки към нормализация функцията на ставата без нужда от силова манипулация.

    3. Фасция - всяко  движение БОУЕН се прави на нивото на повърхностната фасция и влияе на връзката между фасцията и нерва - мускулът и сухожилието се мобилизират.
Фасцията играе важна роля в мускулната координация, стойката на тялото и общата структурна и функционална цялост. Всички те са негативно повлияни, тъй като при нараняване, фасцията се втвърдява, свива, усуква и дехидратира. Вследствие на сесиите БОУЕН отбелязваме отхлабване на слепването, тъканта на раната омеква, стойката и мобилността се подобряват без груби намеси.

    4. Балансиране на Автономната Нервна Система
 /АНС/ - БОУЕН има може би своя най-дълбок и важен ефект тук, откъдето се управляват механизмите на самолекуване на тялото. АНС контролира 80 % от функциите на тялото и е много възприемчива към външни въздействия. Много хора днес живеят в постоянно състояние на стрес и симпатикова свръхстимулация на АНС. Изцеляване настъпва след като АНС се промени от симпатикова към парасимпатикова доминанта. Техниката БОУЕН изглежза катализира тази промяна; по време на сесиите, пациентите често заспиват или изпадат в дълбоко отпуснато състояние, може да се чуе шумна перисталтика. Това подсказва промяна към парасимпатиково доминиране с освобождаване на стреса на дълбоко ниво. Това може да обясни защо някои сесии БОУЕН често активират оздравителен процес, когато заздравяването на травма, болест или хирургическа намеса е спряло.

  5. Свръхвъзбудими точки - някои движения БОУЕН съвпадат отчасти с местата на свръхвъзбудимите точки. Чрез изчистване на тези точки болката се успокоява и мобилността на ставата и мускулната координация се подобрява.

  6. Акупунктурни точки  и Меридиани -  повечето   движения   припокриват акупунктурни точки и някои на практика пресичат два или три акупунктурни меридиана едновременно. Акупунктуристите свързват индикациите и ефектите на движенията БОУЕН със кореспондиращи акупунктурни точки. Те също коментират бързи промени в акупунктурния пулс в отговор на движенията. Припокриването на тези две системи могат да обяснят много силния енергетичен компонент на БОУЕН и неговия ефект върху вътрешните органи.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте на кирилица и само от личен опит!
Благодаря!