ЙОГА


Какви качества трябва да притежава инструктора по йога?


Добрият йога инструктор  просто живее йога! Той има достатъчно знание превърнато в опитност и тази опитност  му дава разбиране в дълбочина на законите на живота и протичащите в него процеси. Той  е спокоен и уравновесен човек както емоционално така и ментално.  Извървял е достатъчно много по своя еволюционен път, в резултат на което е смирил своето его и го е подчинил на душата. Дотолкова е повишил своите вибрации, че погледа и гласа му будят доверие, а ведрината и усмивката му излизат от сърцето, и  това  го превръща в  харизматична личност.

Добрият йога инструктор е наясно, че може само да ви посочи пътя и да ви води по него, но не може да го извърви вместо вас. Той щи ви даде знание и ще ви помогне да го изживеете, да го превърнете в  своя опитност и да я интегрирате в ежедневието си, защото знание, което не се прилага на практика е мъртво знание, чиста интелектуалщина  и  само натоварва и без това претоварената психика.

Добрият йога инструктор ще ви научи как да осъзнавате себе си, собствените си мисли и действия. Да се избавите от илюзията и зад случващите се неща, да виждате реалността такава каквато е в действителност. Да не се поддавате на провокациите на живота, а да гледате на тях  като страничен наблюдател – е така, сякаш гледате през прозореца как навън вали, но вие сте вътре на сухо и топло. Ще ви научи още  да посрещате  житейските ситуации с лекота, разбиране и спокойствие. Ще ви даде разбирането, че живота е един театър, в който вие сами пишете сценария, следователно можете и да го променяте.

Добрият йога инструктор не преподава просто знание и гимнастика, освен това той може да ви предаде и собствените си вибрации и магнетизъм. Може да ви помогне да попиете от неговите духовни качества. За това обаче не дипломите са важни нито назубрените знания, важното е да има пълна хармония между думи и действия. Най – добре се преподава чрез личния пример, а не на принципа „ Не ме гледай какво правя, слушай ме какво говоря”.

За да бъдеш добър йога инструктор е необходимо да си наистина осъзнат човек. Това е много голяма отговорност, защото както можеш да помогнеш на човека в пътя му, така можеш и съвсем да го объркаш. А осъзнатия човек първо ще се запита - Наистина ли съм готов да водя хора по този път?

---------------------------------------------------------------------------------------------

ЙОГА И АКВАСОРС

„Чистата храна води до пречистване на вътрешната човешка природа”   
                                                                                                                        Свами Шивананда                                                                                                                                                   

Според древните учители ЙОГА  е естествена, природосъобразна система, която се основава на пет принципа:


продължи четенето >>>


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте на кирилица и само от личен опит!
Благодаря!